Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-17
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Turcja - Odkrywamy Turcję Almatur 2020

ZIMA 2020 OBOZY MŁODZIEŻOWE WCZASY EGZOTYKA WYCIECZKI O NAS BIURO PROMOCJA LAST MINUTE
Skorzystaj z wyszukiwarki
Wycieczki Edirne Istambuł Kütahya Efez Didim Pergamon Troja Dardanelles
Oferta turystyczna
Polecamy
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Wycieczki

Turcja

Kraje bałkańskie

Wycieczki w miejscowości

Edirne

Istambuł

Kutahya

Efez

Didim

Pergamon

Troja

Dardanelles


Turcja - Odkrywamy Turcję

Informacje
Galeria










» przejdź do galerii

Edirne - Istambuł - Kutahya - Pamukkale - Efez - Didim - Pergamon - Troja - Cieśnina Dardanele

Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację, Węgry, Serbię. Po drodze pla-nowane są krótkie postoje i przerwy na posiłek. Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Belgradu, nocleg tranzytowy*.
2 dzień:
Po wczesnym śniadaniu kontynuacja przejazdu do Turcji przez Serbię i Bułgarię. Przekroczenie granicy tureckiej w Edirne, dawnym Adrianopolu. Miasto w czasach rzymskich było przystankiem w drodze do Istambułu (wówczas Bizancjum), potem zostało drugą (po Bursie) stolicą imperium osmańskiego i punktem wypadowym wypraw wojennych do Europy. Obiadokolacja w tradycyjnej loknacie tureckiej, vis a vis przepięknego meczetu Selimiye Camil. Przejazd do Istambułu, zakwaterowanie w hotelu w historycznej części miasta, nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu zwiedzanie Istambułu, dawnej stolicy Cesarstwa Bizantyjskiego. W programie: podzi-wianie z zewnątrz kościoła - muzeum Hagia Sofia, zwiedzanie najznakomitszych zabytków miasta: Błękitny Meczet, Pałac Sułtański Topkapi, Hipodrom z Obeliskami Teodozjusza i Konstantyna, Wężową Kolumną i fontanną Wilhelma II oraz tajemnicza cysterna bazylikowa Yerebatan Saray. Dla chętnych rejs statkiem po Bosforze z przepiękną panoramą na najciekawsze zabytki azjatyckiej i europejskiej części miasta, a także na zatokę Złotego Rogu. Następnie wizyta na Wielkim Bazarze – jednym z największych historycznych centrów handlowych Europy (ok. 4000 sklepików), czas wolny na zwiedzanie i zakupy. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Pamukkale – Ba-wełnianego Zamku. Po drodze postój w Kutahyi, miejscowości znanej w Turcji z pięknych wyrobów z porcelany i fajansu, możliwość zrobienia zaku-pów. Kontynuacja przejazdu do hotelu w Pamukkale, obiadokolacja i nocleg w hotelu.
5 dzień:
Po śniadaniu spacer po jedynych na świecie, śnieżnobiałych tarasach Pamukkale, utworzonych przez spływającą od tysiącleci silnie zwapnioną wodę. Zwiedzanie ruin antycznego miasta Hierapolis, zało-żonego w II w p.n.e. przez króla Pergamonu Eumenesa. W tym dniu odwiedzimy także Laodyceę - dziś już tylko ciekawe stanowisko archeologiczne, a dawniej zamożne miasto słynące z produkcji czarnej wełny, usług bankowych i osiągnięć medycznych. Czas wolny na wypoczynek i kąpiele w basenach z wodą termalną. Obiadokolacja i nocleg w hotelu w Pamukkale.
6 dzień:
Po śniadaniu przejazd nad Morze Egejskie, do Didim. Po drodze zwiedzanie Efezu - największego najlepiej zachowanego starożytnego miasta w regionie śródziemnomorskim i jednocześnie najważniejszego zabytku archeologicznego Turcji: słynna Droga Arkadyjska, amfiteatr na ok. 25.000 osób, odrestaurowana fasada Biblioteki Celsusa. Przejazd do Meryemany - miejsca, w którym ostatnie lata swego życia spędziła Matka Boża – zwiedzanie sanktuarium. Kontynuacja przejazdu do Didim, podczas którego zobaczymy pozostałości po Artemizjonie – miejscu kultu bogini Artemidy, jednym z 7 cudów starożytności. Przyjazd do hotelu, zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
7 – 11 dzień:
Śniadania i obiadokolacje w hotelu, pobyt wypoczynkowy w Didim. Dla chętnych możliwość skorzystania z programu fakultatywnego.
12 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Cieśniny Dardanele. Po drodze krótki postój w Pergamonie – starożytnym centrum medycyny i zwiedzanie dolnego miasta zwanego Asklepiejonem: Święta Droga, świątynia Asklepiosa i Telesfora. Przejazd do Troi – mitycznego Ilionu rozsławionego przez Homera w Iliadzie - zwiedzanie ruin antycznej Troi oraz repliki Konia Trojańskiego. Obiadokolacja i nocleg w okolicach Gelibolu.
13 dzień:
Po wczesnym śniadaniu przeprawa promowa przez Cieśninę Dardanele, która stanowi naturalną granicę pomiędzy Półwyspem Bałkańskim i Azją Mniejszą. Przejazd w kierunku granicy turecko-bułgarskiej. Krótki postój w Edirne – urokliwym miasteczku granicznymi i podziwianie słynnego Selimiye Camii. Dalszy przejazd w kierunku kraju.
14 dzień:
Powrót do kraju w godzinach południowych.

Program fakultatywny

- rejs statkiem po Bosforze ok. 20 EUR
- wieczór turecki ok. 30 EUR
- łaźnia turecka ok. 15 EUR
- rejs statkiem po Morzu Egejskim ok. 15 EUR (z lunchem)
- Dalyan ok. 60 EUR (kąpiele błotne i siarczanowe, wspaniałe krajobrazy z licyjskimi grobowcami wy-kutymi w skałach, niezwykła Żółwia Plaża)

Świadczenia

Zakwaterowanie:
11 noclegów w hotelach o stan-dardzie***. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami, w większości hoteli z TV i balkonami, w hotelach restauracja, bar. 2 noclegi w Istambule (w centrum miasta), 2 noclegi w Pamukkale, 6 noclegów w Didim, 1 nocleg w okolicach Cieśniny Dardanele. W Didim, podczas wypoczynku nad Morzem Egejskim, zakwaterowanie w niedużych, kameralnych hotelach, położonych w centrum turystycznym Didim - Altinkum, w odległości ok. 100-400 m od plaży. Pokoje wyposażone w klimatyzację płatną fakultatywnie ok. 4 EUR/pokój/dzień, basen hotelowy (leżaki i parasole przy basenie - gratis), drink bar.
Wyżywienie:
11 śniadań w formie bufetu, 11 obiadokolacji. Podczas pobytu w Didim obiadokolacje składające się z zupy i serwowanego drugiego dania oraz bufetu z przystawkami i sałatkami. Napoje do kolacji płatne dodatkowo.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.
Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny.

Informacje praktyczne

Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie paszportu ważnego co najmniej 180 dni od daty wjazdu do Turcji i 60 dni od momentu wygaśnięcia ważności wizy tureckiej. Wizę można wykupić: 1. indywidualnie przed wyjazdem online za pośrednictwem platformy internetowej E-visa https://www.evisa.gov.tr/pl/ - koszt 35 USD/os. Wizę należy wy-drukować i zabrać ze sobą na miejsce zbiórki;2. na granicy w momencie jej przekraczania – wg aktualnych cen - płatne gotówką; 3. za pośrednictwem biura – koszt: 170 zł/os. Uzyskana wiza ważna jest na okres 180 dni i uprawnia maksymalnie łącznie do 90 dni pobytu na terenie Tur-cji. Jest to wiza wielokrotnego przekroczenia granicy.
W przypadku wykupu wizy za pośrednictwem biura wypełniony wniosek wizowy należy przesłać na adres: sosnowiec@almatur.pl najpóźniej do 14 dni przed datą rozpoczęcia imprezy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej. Dopłaty za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce podane są w rozkładzie jazdy.
Przejazd na trasie: Katowice - Belgrad (ok. 850 km) - ok. 14 godz.
Przejazd Belgrad - Edirne (ok. 700 km - ok. 12 godz.).
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 5700 km. Podczas zwiedzania meczetów obowiązkowy strój dla kobiet to długa spódnica, za-kryte ramiona, nakrycie głowy, najlepiej chusta; dla mężczyzn: długie spodnie, zakryte ramiona.

Informacje o cenie

Cena nie obejmuje:
- kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy: przewodnicy lokalni, opłaty rezerwacyjne do zwiedzanych obiektów, opłaty lokalne, wjazdy do miast, bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, datki na świątynie, przejazdy komunikacją miejską, zwyczajowe napiwki. Koszt – ok. 145 EUR,
-opłaty za nocleg tranzytowy i śniadanie - ok. 25 EUR,
- wiza i pośrednictwo wizowe – 170 zł,
- programu fakultatywnego.

» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe     » Warunki promocji     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny:   Turcja - Odkrywamy Turcję   (skrót: ODKRYWAMY TURCJE PAX HB)
04.07 - 17.07.2020
 14 dni / KTTI0704
3509 zł   2277 zł PromocjaPlan podróżyRezerwuj
01.08 - 14.08.2020
 14 dni / KTTI0801
3509 zł   2277 zł PromocjaPlan podróżyRezerwuj
05.09 - 18.09.2020
 14 dni / KTTI0905
3509 zł   2277 zł PromocjaPlan podróżyRezerwuj

kod imprezy: KTTI~ODKRYWAMY_TURCJE_PAX_HB
Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Biuro Podróży Almatur powstał w 1956 r jako biuro wyspecjalizowane w obsłudze ruchu turystycznego środowiska akademickiego. Do dziś głównymi Klientami naszego biura jest młodzież szkolna i studencka, chociaż w swojej ofercie mamy oczywiście propozycje dla wszystkich. Mamy bardzo szeroką ofertę wycieczek objazdowych oraz pobytowych. Biuro podróży Almatur propaguje aktywny sposób wypoczynku, choć nie brakuje nam imprez o innym charakterze, tak aby sprostać najbardziej wyszukanym gustom i upodobaniom naszych klientów. Jeśli macie Państwo wielu przyjaciół i życzenia szczególne, biuro podrózy Almatur również chętnie je zaspokoi realizując każdy, zlecony program wyjazdu. Nie zapomnieliśmy również o tych, którzy w wakacje wypoczywając - chcieliby odpoczywać na obozach młodzieżowych. Bogata oferta kolonii i obozów młodzieżowych na naszych stronach to już tradycja - do wyboru, obozy sportowe w Polsce i za granicą. Bogate obozy rekreacyjne, kolonie to wakacyjne bezstresowe obozy młodzieżowe i kolonie, klucz do sukcesu naszych imprez! Zainteresowanym obozami młodzieżowymi i koloniami letnimi polecamy nasz dział obozy młodzieżowe i kolonie oraz wycieczki objazdowe.