Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-17
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Ukraina, Turcja - Dwa kroki na Wschód Almatur 2020

ZIMA 2020 OBOZY MŁODZIEŻOWE WCZASY EGZOTYKA WYCIECZKI O NAS BIURO PROMOCJA LAST MINUTE
Skorzystaj z wyszukiwarki
Wycieczki Kijów Stambuł Polonezkoy
Oferta turystyczna
Polecamy
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Wycieczki

Ukraina

Turcja

Kraje bałkańskie

Wycieczki w miejscowości

Kijow

Stambuł

Polonezkoy


Ukraina, Turcja - Dwa kroki na Wschód

Informacje
Galeria




» przejdź do galerii

Kijów - stolica Ukrainy - Pałace Stambułu - Błękitny Meczet i Hagia Sofia - Rejs po Bosforze - Wielki Bazar - Polonezkoy - polska wioska w Turcji

Program

1 dzień:
Spotkanie z pilotem na lotnisku Okęcie dwie godziny przed wylotem. Wylot z Warszawy do Kijowa we wczesnych godzinach rannych. Po wylądowaniu w Kijowie zwiedzanie miasta z przewodnikiem. Przejedziemy głównymi ulicami miasta i zobaczymy gmach Opery i dawną bramę miejską – Złote Wrota. Zatrzymamy się przy pomniku Matki Ojczyzny, skąd nad Dnieprem. Niezapomnianym przeżyciem będzie wizyta w Ławrze Peczerskiej, wpisanej na listę UNESCO. To największy kompleks klasztorny na Ukrainie, nazywany „matką monasterów”, który jest kolebką prawosławia i świętym miejscem dla wiernych. Następnie spacer po głównej ulicy miasta Kreszczatiku. Zobaczymy również jedną z najstarszych świątyń miasta, słynny Sobór Sofijski, również wpisany na listę UNESCO. W trakcie zwiedzania obiad w lokalnej restauracji. Po zakończeniu zwiedzania Kijowa udamy się z powrotem na lotnisko, skąd odlecimy do Stambułu. Po wylądowaniu transfer do hotelu w europejskiej, historycznej dzielnicy miasta. Zakwaterowanie i nocleg.
2 dzień:
Po śniadaniu zwiedzanie niezwykłych atrakcji Istambułu: Pałac sułtanów Topkapi, składający się z wielu pawilonów pięknie usytuowanych nad Morzem Marmara; Hipodrom – gdzie w czasach Bizancjum odbywały się wyścigi rydwanów; Muzeum Hagia Sofia- arcydzieło sztuki bizantyjskiej z VI w., dawniej Kościół pw. Mądrości Bożej, później meczet, a dziś wspaniałe muzeum; Błękitny Meczet najwspanialszy przykład klasycznego okresu sztuki islamskiej; tajemnicze cysterny Yerebatan Saray. Dla chętnych, fakultatywnie rejs po Bosforze z panoramą miasta i widokiem na najciekawsze zabytki zarówno europejskiej jak i azjatyckiej jego części, w tym na Wieżę Galata, Pałac Dolmabahce, Pałac Belreybei i słynną Kiz Kulesi. Powrót do hotelu na obiadokolację i nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu dalsze zwiedzanie miasta. Dolmabahce- wspaniały kipiący przepychem i wzorowany na Pałacu Buckingham i Wersalu pałac ostatnich tureckich sułtanów. Kosmopolityczna dzielnica Taksim ze słynną Wieżą Galata oraz pięknie położna nad Bosforem - dzielnica i meczet Ortakoy. Następnie przejazd na zwiedzanie Muzeum Karyie– dawniej Kościoła Zbawiciela Na Chorze z doskonale zachowanymi najpiękniejszymi mozaikami z bizantyjskiego okresu miasta. Podczas pobytu na słynnym, wielkim Złotym Bazarze będzie czas na zwiedzanie i czas wolny na zakupy. Tojednoz najstarszych i największych tego typu miejsc na świecie. Bazar utworzony został w dzielnicy Fatih, niedaleko Złotego Rogu na przełomie lat 1455/56,krótko po zdobyciu przez Turków Konstantynopola, i miał za zadanie handlowe ożywienie miasta. Obecnie Grand Bazaar to kompleks składający się z ponad 3.600 sklepów rozmieszczonych wzdłuż 64uliczek. Całość zajmuje obszar prawie 32 hektarów i jest otoczony kamiennym murem z 22 bramami. Bazarkipi złotem, mieni się feerią barwnych dywanów, odzieży, a także wschodnich przypraw smakołyków i przeróżnych pamiątek. Powrót do hotelu na obiadokolację i nocleg. Dla chętnych fakultatywnie możliwość uczestnictwa w Wieczorze Tureckim z występami artystów oraz oczywiście tancerki brzucha.
4 dzień:
Po śniadaniu przejedziemy mostem nad Bosforemdo azjatyckiej części miasta i udamy się do Adampola- Polonezköy – wioski pod Stambułem, gdzie w okresie zaborów osiedlali się polscy emigranci- weterani powstań narodowowyzwoleńczych. Tuobok języka tureckiego używano także polszczyzny i pielęgnowano polskie obyczaje. W drugiej połowie XX wieku miejscowość zmieniła charakter na typowo turystyczny i obecnie składa się głównie z hoteli. Na wójta Polonezköy wybiera się tradycyjnie Polaka, jednak językiem polskim posługują się już tylko najstarsi mieszkańcy wioski. Zobaczymy tu małe muzeum Zofii Ryży, polski kościół p.w. Matki boskiej Częstochowskiej oraz polski cmentarz. Jeśli czas pozwoli wracając do Stambułu zatrzymamy się na ulubionym przez nowożeńców Wzgórzu Camlice, skąd rozpościera się piękny widok na miasto i gdzie można się napić prawdziwej tureckiej kawy lub herbaty, w klimatycznej restauracji. Transfer na lotnisko i przelot do kraju z międzylądowaniem w Kijowie. Powrót do Warszawy w godzinach wieczornych.

Program fakultatywny

- rejs statkiem po Bosforze - ok. 20 EUR,
- Wieczór Turecki ok. 30 EUR

Świadczenia

Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu o standardzie***w centrum Stambułu. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
Zgodnie z programem: codziennie śniadania, obiad w Kijowie, 2 obiadokolacje Stambule.
Transport:
Przeloty samolotami rejsowymi na trasie Warszawa-Kijów-Stambuł. Godziny przelotów będą dostępne najpóźniej 2 tygodnie przed terminem wyjazdu. Zbiórka dwie godziny przed wylotem na lotnisku Warszawa - Okęcie w hali odlotów, pomiędzy sektorami D i E, przy tabliczce „meeting point”. Przejazdy i transfery busami, a w Stambule również komunikacją miejską.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.
Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny.

Informacje praktyczne

Minimalna ilość uczestników grupie 10. Maksymalna24.
Przekroczenie granic na podstawie paszportu ważnego co najmniej 180 dni od daty wjazdu do Turcji i 60 dni od momentu wygaśnięcia ważności wizy tureckiej. Wizę można wykupić:1. indywidualnie przed wyjazdem online za pośrednictwem platformy internetowej E-visa https://www.evisa.gov.tr/pl/ - koszt 35USD/os. Wizę należy wydrukować i zabrać ze sobą na miejsce zbiórki;2. na granicy w momencie jej przekraczania –aktualnych cen - płatne gotówką;3. za pośrednictwem biura – koszt: 170 zł/os. Uzyskana wiza ważna jest na okres 180 dni i uprawnia maksymalnie łącznie do 90 dni pobytu na terenie Turcji. Jest to wiza wielokrotnego przekroczenia granicy. W przypadku wykupu wizy za pośrednictwem biura wypełniony wniosek wizowy należy przesłać na adres:sosnowiec@almatur.pl najpóźniej do 14 dni przed datą rozpoczęcia imprezy. Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane są za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie. Podczas zwiedzania meczetów obowiązkowy strój dla kobiet to długa spódnica, zakryte ramiona, nakrycie głowy, najlepiej chusta; dla mężczyzn: długie spodnie, zakryte ramiona.

Informacje o cenie

Cena nie obejmuje:
- kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy :przewodnicy lokalni, opłaty rezerwacyjne, bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, przejazdy komunikacją miejską, zwyczajowe napiwki. Koszt - ok. 120 EUR.
- wiza i pośrednictwo wizowe - 170 zł.
- programu fakultatywnego.

» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe     » Warunki promocji     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny:   Ukraina, Turcja - Dwa kroki na Wschód   (skrót: DWA KROKI NA WSCHOD PAX WG PROGRAMU)
04.05 - 07.05.2020
 4 dni / KTTU0504
3712 zł   2399 zł PromocjaRezerwuj
08.06 - 11.06.2020
 4 dni / KTTU0608
3712 zł   2399 zł PromocjaRezerwuj
03.08 - 06.08.2020
 4 dni / KTTU0803
3712 zł   2399 zł PromocjaRezerwuj
07.09 - 10.09.2020
 4 dni / KTTU0907
3712 zł   2399 zł PromocjaRezerwuj
28.09 - 01.10.2020
 4 dni / KTTU0928
3712 zł   2399 zł PromocjaRezerwuj

kod imprezy: KTTU~DWA_KROKI_NA_WSCHOD_PAX_WG_PROGRAMU
Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Biuro Podróży Almatur powstał w 1956 r jako biuro wyspecjalizowane w obsłudze ruchu turystycznego środowiska akademickiego. Do dziś głównymi Klientami naszego biura jest młodzież szkolna i studencka, chociaż w swojej ofercie mamy oczywiście propozycje dla wszystkich. Mamy bardzo szeroką ofertę wycieczek objazdowych oraz pobytowych. Biuro podróży Almatur propaguje aktywny sposób wypoczynku, choć nie brakuje nam imprez o innym charakterze, tak aby sprostać najbardziej wyszukanym gustom i upodobaniom naszych klientów. Jeśli macie Państwo wielu przyjaciół i życzenia szczególne, biuro podrózy Almatur również chętnie je zaspokoi realizując każdy, zlecony program wyjazdu. Nie zapomnieliśmy również o tych, którzy w wakacje wypoczywając - chcieliby odpoczywać na obozach młodzieżowych. Bogata oferta kolonii i obozów młodzieżowych na naszych stronach to już tradycja - do wyboru, obozy sportowe w Polsce i za granicą. Bogate obozy rekreacyjne, kolonie to wakacyjne bezstresowe obozy młodzieżowe i kolonie, klucz do sukcesu naszych imprez! Zainteresowanym obozami młodzieżowymi i koloniami letnimi polecamy nasz dział obozy młodzieżowe i kolonie oraz wycieczki objazdowe.